Contact
Contact
Wees voorbereid op onverwachte gebeurtenissen....

Artikel door Christiaan Roosendaal

Situatie: Het is vrijdagmiddag, je staat op het punt om naar huis te gaan. Iedereen is al naar huis, je bent de laatste op kantoor. De telefoon gaat en het is jullie grootste relatie. “Niks doet het meer, help!!! Morgen is ons grootste jaarlijkse evenement”.

 

Dit gaat niet goed…

Je voelt al aan dat dit niet goed gaat;  het cluster waar alle virtuele servers op gehost worden heeft problemen en is niet snel genoeg online te krijgen voor het evenement morgen. De prognose is dat het dagen gaat duren. Wat nu? Back-ups herstellen naar een ander cluster? Ja, dat zou een mogelijkheid zijn maar is een langdurig en intensief proces. De stress  neemt toe en je weet even niet meer   wat je moet doen.

 

Onverwachte problemen

In de IT-wereld is dit geen ondenkbare situatie. Een situatie die eigenlijk  wil  voorkomen. De meeste managed dienstverleners zorgen voor een hoog beschikbaarheid van een cluster, maar het is en blijft techniek. Hardware kan stuk gaan, updates kan voor onverwachte problemen zorgen en het kan door menselijke fouten veroorzaakt worden.

 

Hoe doet Vancis dat?

Tot zover kan ik het me inbeelden, maar hoe zit het bij Vancis?

Bij het bouwen van de Vancis cloud is er gekeken naar redundantie op verschillende niveaus om ervoor te zorgen dat een klantomgeving weinig merkt van bepaalde clusterproblemen. Er zijn meerdere wegen naar Rome (of naar het cluster😊). Wat als een cluster onbereikbaar is? Is mijn omgeving dan wel standaard bereikbaar op een ander cluster? Dit zijn vragen die vaak gesteld worden.

 

Het antwoord is nee, niet standaard. Elk cluster werkt autonoom. Bijvoorbeeld cluster A heeft geen relatie met cluster B wat resources betreft. Dus hoe kan ik er dan voor zorgen dat mijn data op een andere locatie terechtkomt? Dit kan op basis van dagelijkse back-up, alleen het kost veel tijd en energie om de virtuele servers weer te herstellen. Een disaster komt nooit gelegen. Ernstige gevolgen van een  langdurige disaster  voorkom je met een duidelijk disaster recovery plan dat ook elk jaar goed wordt getest.

 

Disaster Recovery plan

Nu is er een disaster recovery plan gemaakt, en wat nu? Bij Vancis wordt er gebruik gemaakt van VMware Cloud Director Availability. Deze geïntegreerde VMware tool zorgt ervoor dat de data van de virtuele servers wordt veilig gesteld op een tweede Vancis datacenter locatie. Met hulp van een aangemaakte disaster recovery schema in het portaal is de virtuele omgeving makkelijk te herstellen en kunnen de servers snel op de tweede locatie worden opgebouwd op het moment dat een grote calamiteit gaande is. Een kind kan de was doen zou je zeggen.

 

Het eerder genoemde evenement had door kunnen gaan en de medewerker uit het voorbeeld was met een ander gevoel het weekend ingegaan.

 

Kracht van DRaaS

Bij Vancis geloven wij in de kracht van Disaster Recovery as a Service. Het is altijd belangrijk om de eigen organisatie uit te dagen met de vraag “wat als?”.

Maak het bespreekbaar. Zorg ervoor dat dit onderwerp niet onderbelicht wordt in het bepalen van de continuïteit. Hoeveel tijd en data mag verloren gaan? Als laatste, misschien wel het belangrijkste punt, , wat zijn de consequenties voor het bedrijf wanneer er geen disaster recovery plan aanwezig is. Voor sommige bedrijven betekent een dergelijke situatie grote financiële verliezen , voor anderen blijft het bij imagoschade. Hoe dan ook kan het een bedrijf in een onwenselijke situatie brengen. Dit wil je absoluut voorkomen.

 

Christiaan Roosendaal