Contact
Contact
SIGRA

Sigra vertrouwt op Vancis voor digitale communicatie tussen zorgverleners in Amsterdam

Ziekenhuizen, huisartsen en GGD’s in de regio Amsterdam geven digitale communicatie met elkaar en met patiënten hoge prioriteit. Een speciaal glasvezelnetwerk en een koppelvlak voor slimme toegang tot data, maken dit mogelijk. Het technisch beheer is in handen van Vancis. Theo Jacobs, service manager bij de regionale samenwerkingsorganisatie SIGRA, is enthousiast.

 

Bij SIGRA zijn ongeveer honderd zorg- en welzijnsaanbieders in Groot-Amsterdam en Noord-Holland aangesloten. Ze profiteren van een hoogwaardige IT-infrastructuur voor de uitwisseling van medische informatie. Vancis houdt de infrastructuur up-to-date, goed beveiligd, hoog beschikbaar en bovendien schaalbaar voor meer dataverkeer en meer gehoste applicaties.

 

Als service manager is Jacobs voornamelijk bezig met de inkoop van ICT-diensten en het beheren van deze contracten. “Het is erg fijn om te schakelen met mensen die ik niet hoef uit te leggen waar het om draait. Het contact met Vancis is uitstekend. Ik kan gemakkelijk afspraken met ze maken. We hebben regelmatig overleg, waarbij ook de koepelorganisatie van GGD’s aanschuift”.

 

Fiberringen en koppelvlak

Een van de taken van SIGRA is het faciliteren van MANza, het Metropolitan Area Network ziekenhuizen Amsterdam. Dit bestaat uit drie fysieke fiberringen die de deelnemende instellingen onderling verbinden. Vancis verzorgt de belichting en het beheer van het netwerk, dat wordt gehuurd van een externe glasvezelaanbieder.

Over het MANza-netwerk biedt SIGRA diverse diensten, zoals internettoegang en toegang tot de Amsterdam Zorg Exchange (AmZX). AmZX is een gesloten koppelvlak voor veilige informatieuitwisseling tussen zorgaanbieders, dienstenleveranciers en andere regionale zorgnetwerken. Vancis ontwikkelde dit koppelvlak speciaal voor SIGRA en beheert het sindsdien vanuit zijn datacenter. Vancis beheert vanuit daar ook verscheidene gehoste applicaties, zoals videoconferencing en XDS (cross-enterprise document sharing).

 

LSP-toegang

Het koppelvlak biedt eveneens toegang tot het Landelijk Schakelpunt (LSP) voor uitwisseling van medische gegevens. Vancis is dan ook LSP-gecertificeerd. Voor SIGRA is deze certificering erg belangrijk, zegt servicemanager Jacobs. “Onze klanten verlangen dat wij voldoen aan allerlei vereisten op het vlak van privacy en IT-beveiliging. En dus verlangen wij dit ook van onze leveranciers.”

SIGRA werkt al geruime tijd samen met Vancis. De organisatie had het technisch beheer van het MANza-netwerk en de ontwikkeling en het beheer van de AmZX in eerste instantie uitbesteed aan SARA (tegenwoordig SURFsara), de organisatie die IT in het hoger onderwijs faciliteert. Volgens de servicemanager had deze keuze voornamelijk te maken met de goede reputatie op het gebied van wide area networks. SARA bracht zijn commerciële datacenter- en infrastructuuractiviteiten in 2008 onder in de separate onderneming Vancis. Het beheercontract met SIGRA verhuisde mee.

 

Bewezen betrouwbaarheid

Van deze rijke historie profiteert Vancis volgens Jacobs nog altijd. “Ten opzichte van andere aanbieders heeft Vancis de voorsprong van bewezen betrouwbaarheid. We zijn dan ook dik tevreden. Ze bieden goede service voor een goede prijs. Zolang dit het geval blijft, hebben wij weinig aanleiding om voor een andere beheerpartij te kiezen. Ik zal Vancis blijven aanbevelen aan organisaties die vergelijkbare oplossingen zoeken.”

Met het glasvezelnetwerk MANza, het koppelvlak AmZX en diverse zorgapplicaties is SIGRA optimaal voorbereid op toekomstige behoeften vanuit de Amsterdamse zorgsector. Zo is de verwachting dat de communicatie met patiënten vaker elektronisch zal verlopen, bijvoorbeeld met e-health en videoconsulten. Bovendien zullen de zorgverleners nog intensiever gaan samenwerken. Daardoor wordt het delen van informatie tussen de diverse schakels in de zorgketen nog belangrijker.

 

Hoe Vancis SIGRA helpt

Vraag

De digitale communicatie tussen zorgverleners in Amsterdam moet altijd beschikbaar en veilig zijn, zodat zij altijd en veilig medische gegevens uit kunnen wisselen.

Oplossing

Het in beheer nemen van regionale glasvezelringen, het koppelvlak en de gehoste applicaties.

Resultaat

Een betrouwbare en toekomstbestendige netwerkinfrastructuur, waar alle bij SIGRA aangesloten zorg- en welzijnsaanbieders dagelijks op vertrouwen in het uitwisselen van medische gegevens.

 

Over SIGRA

Zorg en welzijn

SIGRA is het samenwerkings-verband van organisaties en formele netwerken, actief in zorg en welzijn in Amsterdam, Amstelveen, Diemen, Zaanstreek Waterland en Noord-Holland Noord.

 

100 organisaties

In SIGRA zijn ongeveer honderd zorg- en welzijnsaanbieders in Amsterdam, Amstelveen, Diemen, Zaanstreek-Waterland en Noord-Holland Noord verenigd. Samen tellen zij ruim 130.000 medewerkers. De organisatie biedt diverse diensten op het gebied van zorg-ICT. Vancis zorgt dat deze diensten beschikbaar zijn voor de deelnemende instellingen.

 

EZDA

De samenwerking tussen Amsterdamse zorgaanbieders verliep tot begin 2017 via twee organisaties: SIGRA en EZDA. Laatstgenoemde was verantwoordelijk voor het faciliteren van de gebruikte technologie en voor het beheer van de contracten met externe dienstverleners zoals Vancis. Inmiddels is EZDA (Elektronisch Zorgdossier Amsterdam) geïntegreerd in SIGRA.